Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Szent Kereszt felmutatása

Szent Kereszt felmutatása

A kereszténység legfontosabb szimbóluma a kereszt, amely felekezeti hovatartozástól függetlenül mindegyik egyházban jelen van.

szeptember 14.

 

 

A Szent Kereszt felmutatásának – más névvel felmagasztalásának – napja történeti és teológiai szempontból is jelentős. Krisztus Jeruzsálemben keresztre feszítették, ezt a kivégzési módot valószínűleg a perzsáktól vették át a rómaiak. Számos ábrázolással ellentétben Krisztus – akárcsak más halálraítélt – nem az egész keresztet, hanem egyedül a vízszintes keresztrúdat vitte a korbácsolás után a Golgotára. A légzési elégtelenséggel járó kegyetlen kivégzési mód több napos haláltusát jelentett.

A hagyomány szerint Krisztus földbeásott keresztjét Szent Ilona, Nagy Konstantin római császár anyja találta meg a 4. században. A perzsák kétszáz évvel később elrabolták, Herakleiosz bizánci császár pedig visszaszerezte a keresztet. A megtalálás helyén templomot emeltek, amelyet szeptember 13-án szentelték fel. A hívők kérésére a következő nap a Szent Kereszt felmutatásának ünnepe lett.

Szent Ilona császárnő május 3-án talált rá a keresztre, a római katolikusok a Szent Kereszt feltalálásának napján ünneplik meg az eseményt, míg a görög katolikusok és az ortodoxok csak a felmutatásról emlékeznek meg.