Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Hírfüzér

 

 


 

 


 

 

 
 

A KAKUCSI EGYHÁZKÖZSÉG IDŐSZAKOS LAPJA

            II. évfolyam  2009./1.sz.

 

- Isten elveszett bárányai – a szektákról

Sárdobálás vagy igazság?

Sokan feltették a kérdést, miért kell a szektákról írni. Miért bántjuk őket? Ők is emberek és a társadalom részei. Ők is Jézust követik, helyük van itt. Vannak katolikusok, akik szerint őket is az ökumenébe kellene bevonni, hiszen ők még a Bibliát is jobban ismerik nálunk. Jobb módszereik vannak, sőt kijavítják az Egyház hibáit, épp ezért inkább meg kellene érteni őket!

Mindazok, akik így vélekednek, nincsenek tisztában saját egyházuk tanításával, sem a Szentírással. Nincsenek azzal sem tisztában, hogy a szekták mennyire kiforgatják a Bibliát, némelyek hozzá is írnak. Nincsenek tisztában azzal, hogy némely szekták családokat szabdalnak szét, s ezt külföldről támogatják. Nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire kicsalják az emberektől a pénzt, sokakat „rabszolgaságba” kényszerítve /Szcientológia/. Tájékozódni kell a katolikus kereszténynek, hogy mivel kell szembenézniük, mikor a gyermekük kerül bele egy-egy ilyen szektába.

„Sokan jönnek az én nevemben, és azt mondják: Én vagyok!- meg azt: Az idő közel! De ti ne kövessétek őket!” /Lk 21,8/- mondja Jézus. Ezért kell megismerni, hogy egy-egy szekta mit tanít. Ezzel nem sarat dobálunk. Ők minket a sátán egyházának tartanak. Nem a milliárdnyi szentünket nézik (még a XX. században is rengeteg szentünk volt és van ma is), hanem csak a hibáinkat sorolják. Az Egyház emberekből áll, van ilyen is köztünk és olyan is. Ki meri kijelenteni magáról, hogy teljesen a jézusi utat járja?! Még a nagy szentek sem nyilatkoztak így! A szekták ezt megteszik, mert ők mindent jobban értenek, tudnak, mint Jézus 2000 éves közössége. Szembeszállnak egy Aquinói Szent Tamással, Szent Ágostonnal, vagy az életszentség nagy tanítóival: Teréz anyával, Szent Ferenccel, Lisieux-i Szent Terézzel, akik az Oltáriszentségből éltek. Nekik viszont nincs szükségük szentségekre, ők a Szentlélekre hivatkoznak, akiről azt sem tudják, hogy ki valójában.

A katolikus egyház azért gazdag, mert rengeteg kisközössége van, melyet a Szentlélek hozott létre. A fokolare lelkiség, a neokatekumenátus mozgalma, a szentjánosbogár mozgalom, a Mécs családmozgalom, a házashétvége, a karizmatikus mozgalom - csak néhány, amely hazánkban létezik. Van hagyományosabb is, mint a cserkészet, Mária Légió, Kolping s még lehetne sorolni! Ezt az egyházat kritizálják, bomlasztják a szekták s a velük szimpatizálók. Rengeteg iskolánk, szociális otthonunk és kórházaink vannak. Van katolikus óvodánk és egyetemünk, főiskoláink. Van Karitász és Máltai Szeretetszolgálat. De mindez nem számít, csak soroljuk az egyház bűneit, mert milyen jó a szektákban! Vannak katolikus testvérek, akik csak kritizálnak, de semmit nem tesznek egyházukért. Nem mondják, hogy szeretném megszervezni, beszéljük meg a lehetőségeket, csak a rossz felhánytorgatásában lelikörömüket. Anyagiakról már ne is beszéljünk, sem pénzt, sem munkát nem áldoznak a közösségükre. Sajnálnak évi 2000 Ft-ot /havi 167 Ft-ot/ az Egyháztól. (Mit veszünk ma ennyiért?)

Rajta hát, testvérem, van feladat bőven, légy te is apostol, hiszen rád is számít az Úr! De vigyázz! Ez nem önmegvalósító játék! Kérd ki az Úr véleményét, kérd a közösséged jóváhagyását, gyakorold az alázatot, s nézz önmagadba. Ha már ott nem találsz hibát, csak akkor fogalmazd meg a kritikát! Persze ehhez imádkozni kell, templomba járni, s minél gyakrabban részesülni Jézus asztalközösségében! Kell hitre nevelni önmagunkat is, megismerni a Szentírást, az Egyházat, a Tanítást. Fel kell vállalni az elkötelezett keresztény életet! Ha ezt nem teszed, csak papírkeresztény maradsz, sosem leszel krisztusi ember! S majd jönnek a próbák, a hit próbái, az igazság próbái, a hűség próbái, és egyszer te is szektában csücsülsz, ahol kioktatnak, mikor mit mondjál, jól betaníttatnak frázisokat veled, de jól érzed majd magad, mert nem kérnek tőled semmit, csak a pénzedet és a lelkedet!

Miért írunk a szektákról, azért, mert ők folyamatos negatív képet festenek rólunk, s becsapják az embereket. Ők sosem vallják be a hibáikat, mint ahogy a Katolikus Egyház megteszi. Sosem kérnek bocsánatot, mert ők szentebbek mindenkinél. Én viszont elgondolkodnék azon, ha ők ennyire krisztuséi, akkor miért nem szorítják ki a katolikus egyházat?

Kapás Attila plébános

 

2008 eseményei a kakucsi egyházközség életében

2008. január 27-én Kakucsról közvetítette a Katolikus Rádió a szentmisét. Délután pedig riport volt a templomról a Katolikus Rádióban. Ezen a szentmisén Laczkó Mihály atya prédikált, a Bárdos Lajos Kórus énekelt és a Kálvin Zenekar játszott.

Február 7-én a magyarkakucsi erdélyi testvérközség református lelkésznője hívott meg ökumenikus alkalomra. Szép esemény volt, és különösen jó és felemelő fogadtatásban volt részünk. Az eseményre az egyházközség elnöke, Maczák János, valamint Jasper Lóránt és Laczkó Mihály atya kísérte el a plébánost.

Február 16-án és 23-án Csocsó bajnokságot szerveztünk a három egyházközség (Kakucs, Inárcs, Bugyi/ gyerekei közt.

Március 7-8-án lelkigyakorlatot tartottunk a gyerekeknek Bugyin, a plébánián.

Február 28 és március 1 között Máriabesnyőn vettünk részt egy továbbképzésen az egyháztanácsokkal! Igen hasznos volt! Nagy lelki élménnyel tértünk haza mindnyájan!

Március 29-én Bugyin rendeztük meg a kézi-foci bajnokságot a fiataloknak. Utána vendégül láttuk őket a plébánián. Mindkét kupát a vendéglátók nyerték.

Április 18-20 között ünnepeltük templomunk fennállásának 80. évét. Nagyon jól sikerült a nagyszabású ünnepségsorozat, sőt erre az alkalomra könyvet is adtunk ki.

Április 30 és május 5 között Németországban felkerestük Szent Erzsébet életének állomásait, visszafelé Prágát és Pozsonyt is megtekintettük.

Május 10-én, pünkösd szombatján bált szerveztünk az egyházközség támogatására.

Május 12-én Esztergomba zarándokoltunk Mindszenty József bíboros, hercegprímás sírjához, majd délután Párkányban fürdőztünk.

Május 24-én gyereknapot tartottunk, ami a rossz idő ellenére is remekül sikerült.

Június 1-jén hat elsőáldozó volt templomunkban.

Június 15-én a borzasi romtemplomnál tartottuk a szokásos Szent Antal napi misét. Több mint 300 hívő vett részt rajta.

Július 7-9-ig a Balatonon voltunk a ministránsokkal nyaralni.

Július 14-18. Nagybörzsönyben voltunk táborozni gyerekekkel. Négy faluból voltak gyerekek.

Augusztus 20-án búcsúztattuk Misi atyát, aki a Felső-Dabasi Plébániát vette át.

Szeptember 14-én volt templomunk búcsúja, Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános volt a szónok.

Szeptember 21-én tartottuk a Veni Sancte-t a templomban.

Október 11-én Szentendrén és Pilisszentkereszten kirándultunk a gyerekekkel, valamint a budai Sziklatemplomban volt szentmisénk.

Október 24-én Inárcson ifjúsági találkozó volt a környék katolikus fiataljainak.

Október 28-án Inárcson folytatódott a vándorkupa, melyet a lányok kéziben megnyertek. A mérkőzés most 4 falu között történt /Inárcs, Kakucs, Ócsa, Bugyi/.

Idén beindult októbertől egy bibliodráma csoport, valamint novembertől a Baba-Mama klub. Mindkettőt az inárcsi plébánián tartjuk a két falu fiatal felnőttjeinek.

2008-ban beindult októbertől egy bibliodráma csoport, valamint novembertől a Baba-Mama klub. Mindkettőt az inárcsi plébánián tartjuk a két falu fiatal felnőttjeinek.

November 15-én a képviselőtestületi tagokkal találkozón vettünk részt Gödöllőn a

Premontrei Gimnáziumban.

November 16-án megáldottuk a jubiláló házastársakat a templomban.

November 30-án Kármán János atya a karitászról tartott előadást mindkét templomban és prédikált is.

December 6-án Pozsonyba tettünk kirándulást. Nagyon jól sikerült, közös szentmisénk is volt, közel százan mentünk Kakucsról, Inárcsról és Bugyiról.

December 14-én a szokásos adventi hangversenyünket tartottuk a templomban.

Az idén ruhát is gyűjtöttünk a rászorulóknak, s így 15 családon tudtunk segíteni. A maradék ruhát a karitásznak juttattuk el.

Beruházások:

- a plébániát kifestettük és új konyhabútort vettünk.

- a templom külső világítását is megoldottuk

( Kapás Attila plébános)

 

A lelkinapról

A résztvevő hívek nevében szeretnénk megköszönni a 2009. január 17-én megrendezett lelkinapot Attila atyának és segítőinek. A nap előadója Kármán János atya volt, majd kiscsoportos foglalkozásokon elmélkedhettünk arról, mit is jelent számunkra a Jó Isten, az isteni kegyelem, és megoszthattuk örömeinket, bánatainkat, ami igen jól esett mindannyiunknak. Lelki megújulásra, megerősödésre vágyva kérjük plébánosunkat, szervezzen még ilyen napokat, amit előre is hálásan megköszönünk. (Stégner Józsefné)

Programok:

Március 21. Kézi-foci bajnokság /Ócsa, Kakucs, Inárcs, Bugyi/ Kakucson gyerekeknek

Április 18. Emmauszi zarándoklat misével és agapéval Inárcs-Kakucs közt.

Vendéglátó az idén Kakucs.

Május 2. Családi nap a vadászháznál

Május 16. Egyházközségi bál

Május 23. 15.30 mise a kápolnánál

Gyereksarok

Az Egyházban különböző alkalmakkor megszentelünk, megáldunk valamit vagy valakit. Próbáld megtalálni, hogy melyik ünnepen mit szoktunk megszentelni, megáldani. (Kösd össze a párokat!)

Barkaszentelés                                 Hamvazószerda, nagyböjt kezdete

Ételszentelés                                     Vízkereszt (A Három Királyok) ünnepe

Búzaszentelés                                    Február 3. Szent Balázs püspök emléknapja

Járművek megáldása                        Április 25. Szent Márk ünnepe

Lakásszentelés          Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony, Jézus bemutatásának ünnepe

Gyertyaszentelés                              Július 25. Szent Kristóf, az utazók védőszentjének ünnepe

Balázs-áldás                                      Virágvasárnap, Jézus jeruzsálemi bevonulásának ünnepe

Hamvazás                                          Húsvétvasárnap

 

Csak iskolás gyerekektől fogadunk el megfejtéseket 2. osztálytól!!!!

Beadási határidő március 15.

Nevedet és a címedet írd rá!

.

2009. Szent Pál apostol éve!

Pál apostol (Szent Pál, a tizenharmadik apostol)

 1 körül született, Benjámin törzséből származó zsidó családban. A farizeus irányzatot követte, részt vett a korai keresztények üldözésében: jelen volt István vértanú kivégzésénél is. Később a Damaszkuszban lévő keresztények ellen indult, de útközben (a „damaszkuszi úton”) csodás eseményben volt része (ApCsel 9,2-8), és ő is Jézus Krisztus követőjévé vált (ezt nevezzük Pál-fordulásnak).

Megtérése (34 körül) megadta élete értelmét. Fölismerte, hogy az evangéliumnak a pogányok közötti hirdetése az ő feladata. Missziójának útvonalán végigjárta Dél-Európát, KisÁzsiát, és egyházakat alapított. Az igehirdetést érezte küldetésének, ezért Korintuson kívül nem maradt sokáig egy helyen, a szervezést az újonnan megnyert keresztényekre bízta, amelyek általában kis csoportok voltak. Az Apostolok Cselekedeteiből kitűnik, hogy hányféle megterhelésnek volt kitéve: háromszor szenvedett hajótörést, éhezett, fagyoskodott, a hosszú szárazföldi utakat pedig általában gyalogosan tette meg, és ha mindez még nem lett volna elég, missziós útját kezdettől fogva összeütközések, bebörtönzések, komoly büntetések (megvesszőzés, korbácsolás) jellemezték, így hordozta magán „Jézus jegyeit”.

Korintusból írta Pál legjelentősebb levelét a római egyházközséghez: lezártnak tekinti a missziót keleten, Rómán keresztül tovább szeretne menni, hogy Hispániát -Spanyolországot- térítse. Pál apostol mint a római állam foglya érkezett Rómába, ahol valószínűleg 67-ben a Rómából Ostiába vezető út harmadik mérföldköve mellett lefejezték.

Szent Pál szavai az egyház közösségéről: „Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, amelynek maga Krisztus Jézus a szegletköve.”(Ef. 2,20.)

(Összeállította: ifj. Kálvin János)

 

A szentmisék rendje kakucsi Szent Kereszt Templomban:

Hétköznaponként csütörtökön, pénteken, szombaton 17 órától,

vasárnapokon 9 órától.


A hittanórák rendje

Kedd:

Az 5. tanórában: 11.40 órakor – 2. osztály

A 6. tanórában: 12.40 órakor – 4. osztály

Szerda:

Az 5. anórában 11.40 órakor – 1. osztály

A 6. tanórában 13.00 órakor – 5. osztály

A 7. tanórában 14.00 órakor - 6. osztály

A 8. tanórában 15.00 órakor – 7. osztály

A 9. tanórában 15.45 órakor – 8. osztály

Csütörtök:

Az 5. tanórában 11.40 órakor – 3. osztály

 

A következő lap írásainak leadásának határideje: 2009. március 31.

 

 

Felhívás!

Tisztelettel kérjük Olvasóinkat, jelezzék szerkesztőségünknél, miről olvasnának szívesen egyházi lapunkban. Elérhetőségünk: Kakucsi Könyvtár 376-836,

 06-20 413.24-24Az újságot szerkesztik: Csernák Józsefné, ifj. Kálvin János, Kapás Attila, Klauz Dénes, Maczák János és Tóth Istvánné. Kiadó: a Pressman Nyomda


A szentségekről

A szentségek látható jelek, amelyek Isten láthatatlan kegyelmi ajándékát közvetítik nekünk. Számuk: 7. I. A keresztény beavatás szentségei: a keresztség, bérmálás, Oltáriszentség, II. a gyógyulás szentségei: bűnbánat szentsége, betegek kenete, III. életállapotot megszentelő szentségek: egyházi rend, házasság.

A keresztség szentségének bemutatását kövesse

a bérmálás /confirmatio/ szentsége

A latin kifejezés megerősítést jelent. De ez nem a protestáns szóhasználat értelmében hitmegerősítést, hanem a Szentlélekben való küldetés kiteljesedését jelenti, megerősödik a keresztény a Szentlélek ajándékai /bölcsesség, értelem, tudomány, erősség, tanács, jámborság, istenfélelem/ által. Eredetileg a keresztségkor szolgáltatták ki /mai napig a keleti egyházakban/, ezért hívták a keresztséget kettős szentségnek, később ez nyugaton a felnőttkor szentsége lett. A rendes kiszolgáltatója a püspök, de megbízhat papokat is a bérmálásra. A keresztény beavatás szentségeihez tartozik. A püspök krizmával keni meg a bérmálandó homlokát /”Vedd a Szentlélek ajándékának jelét!”/, ami a felkentségre utal, a jézusi hármas küldetésből részesül a bérmálkozó. Papi küldetés: önmagát az Isten szolgálatára áldozza, és áldozatot hoz a közösségért, ha kell. Prófétai küldetés: megvallani és hirdetni Jézust. Királyi küldetés: szolgálni szeretetben az embereket. Ehhez kéri a püspök és hívja le a Szentlelket a bérmálkozóra. A felnőtté válás szentsége annyiban, hogy tudatos elköteleződést jelent Jézus és az Egyház mellett. Ezért egyre inkább kitolódik a korhatára is /jelenleg 16 éves kor/.

Bibliai háttere: Az első pünkösd, amelyről az Apostolok Cselekedeteiben olvashatunk, valamint az apostolok gyakorlata, hogy a megkereszteltekre rátették az kezüket, a Szentlelket kérve, hogy árassza el őket /szintén Apcsel/.                    (Kapás Attila plébános)

 
Kérdezz-felelek a szektákról.
Jehova Tanúi
Jehova Tanúi? Igen, így hívják magukat. Ez a név leírást ad a viselőiről. Arra utal, hogy Jehováról, istenségéről és szándékairól tanúskodnak. Az "Isten", "Úr" és"Teremtő" kifejezések olyan címek, mint az "elnök", "király" és "tábornok", ezeket számos kiemelkedő személyiségre lehet mondani. De a "Jehova" tulajdonnév egyedül a mindenható Istenre, a világegyetem Teremtőjére vonatkozik. Ezt tanúsítja a Zsoltárok 83:19, amely így szól: "Hogy megtudják, hogy te, akinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten egész földön."- írják magukról hivatalos weboldalukon.
A katolikus keresztények ezt másképpen gondolják. A Logos-munkacsoport leporellósorozatából ezt tudhatjuk meg keletkezésükről: Charles T. Russel eredetileg adventista volt, majd önálló világvége-időponttal /1914./ jelentkezett. Mozgalmának szócsöve a Sion Őrtornya c. folyóirat, központi szerve a Sion Őrtornya Társaság lett Brooklynban. Jövendölése nem vált be, 1916-ban meghalt, de a társasága azóta is tovább működik. Utóda J. F. Rutherford lett. A szekta tagjai 1931-ben vették fel a Jehova Tanúi nevet /Iz. 43,10-re hivatkozva, tudni illik, hogy "Tanúim lesztek"/. 
A Logos-munkacsoport írásai szerint Jézus Krisztust nem tekintik Isten Fiának, hanem csupán embernek. Russel szerint Krisztus csupán "Isten első teremtménye, s ugyanolyan, mint az angyalok, földrejövetele előtt Mihály arkangyal volt".
 Sorozatunkkal nem kívánunk a szekták ellen beszélni, csak szeretnénk, ha röviden megismerné mindenki, hogy milyen szekták, csoportok élnek körülöttünk. Kakucs községet zömében katolikusok lakják. Bár hallottunk Jehova Tanúi csoportról és a Pünkösdistákról is. A szomszéd községben, Inárcson már több gyülekezet található. Nehezebben "férnek el" egymás mellett. Újságunk katolikus hívek lapja, ami természetesen nem azt jelenti, hogy ne olvashatná bárki. A hozzászólásokat is szívesen fogadjuk, de kérjük a hozzászólókat, ne legyenek ellenségesek irányunkba. Mi sem ezzel a szándékkal írunk a szektákról! Mi a Jó Pásztor nevében az eltévedt lelkeket szeretnénk megkeresni, és várjuk őket templomainkba!
                                                                                                                                          Sné

A lélek ajándéka

 „Az a magyarság, amely bennem él, már sokkal többet, és mást jelent, mint az ősi és „eredeti. … én ennek a ma létező és bennem is élő magyarságnak a mibenlétét és jelentését kérdezem. Ehhez szükségem van az egész történelemre. Régire és újabb korira egyformán.” (Babits M.)

Az alábbi beszámoló már nem egészen aktuális. Úgy hiszem azonban, hogy néhányunk számára emlékezetes, emiatt említést érdemel.

2008 Mikulása különleges, szép ajándékot hozott néhány tucat helyi és környékbeli hívő számára: egy városnézéssel kiegészített pozsonyi zarándokutat.

Számomra ez a nap valóságos ünnep volt!  Nem csupán az esemény időpontja / advent, Mikulás-nap/ és eseményei varázsolták ünnepi színvonalúvá a zarándoklatot, a színhelye is növelte az esemény rangját. Rajkánál ugyan átléptük a jelenlegi országhatárt, én mégis úgy éreztem: nem idegen tájra visz a busz, hanem a hajdani magyar főváros nevezetes templomaiba zarándokolunk! Éppen ebben rejlett azonban számomra a zarándoklat buktatója is egyben: tudniillik, hogy az én szívemet egyre inkább eltöltötte a düh és a harag a magyarságot, a hazánkat ért sérelmek miatt. A harag pedig nem éppen keresztényi érzés!

Pedig a nap üzenetét Kapás Attila plébánosunk a szentbeszédben számos példával dokumentálta: Tegyél jót!”Éppen ezt tűzhette ki életcélul a prédikációban szereplő Szent Miklós püspök is, valamint azok a nemes elődeink is, akiknek jóvoltából a gazdag múltú, soknemzetiségű Pozsony városa mára oly sok nevezetességgel dicsekedhet.

 A szentmisét a magyarok templomaként titulált pozsonyi Ferences-templomban mutathatta be Attila atya. Megtudtuk erről a templomról, hogy ez Pozsony legrégibb szakrális építménye, amelynek felszentelésénél 1287-ben maga az akkori magyar király, III. András is jelen volt.

Bízom benne, hogy meghallgatásra találtak a Szűzanyánál itteni könyörgéseink, amelyeket a záróének így fogalmazott meg: „Magyarországról, édes hazánkról ne feledkezzél meg, szegény magyarokról!”

Kivételes kegyelemként könyveltük el, hogy bejuthattunk a hajdani magyar főváros híres Koronázó templomába, a Szent Mihály-székesegyházba, ahol 1531 és 1783 között számos magyar királyt és királyi hitvest koronáztak.

A szent helyek felkeresése után néhány órán keresztül az Óváros gazdag, magyar történelmi, építészeti és kultúrtörténeti nevezetességeivel ismerkedtünk.

A jól felépített, változatos programban a kötött és szabad programok megfelelő arányban szerepeltek.  Így aztán nem éreztük sem túl megterhelőnek, sem túlzsúfoltnak a napot.

Hálát adok Istennek a szép Mikulás-ajándékért. Még inkább azért az adventi kegyelemért, amely pozsonyi utunkat követően bűnbánatra sarkallt, és felebaráti szeretetet ébresztett bennem. Betlehem fényével világítva kijelölte azt az utat, amelyen járva egyszerre lehet az ember magyar és keresztény – még a nagy csapások és történelmi katasztrófák idején is. Végül pedig a zarándoklatot követő kegyelmi időszak megnyugvást adott szívemnek: a karácsonyi lelki békét hozta, amely – már nem először életemben – azt sugallta, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, és a Teremtő számára nincs lehetetlen! Még a világtörténelemben sem.

Köszönöm Attila atyának és a Misszió Tours Utazási Iroda képviselőjének, Budai Lászlónak az úttal kapcsolatos fáradozását, szervező munkáját.

 

Csernák Jánosné tanárnő

 


 

 

A KAKUCSI EGYHÁZKÖZSÉG IDŐSZAKOS LAPJA

            I. évfolyam 1. szám   2008. XII.

 

 

Kedves Testvérek!

 

Úgy gondoltuk, hogy sajátos hírújságot szerkesztünk és adunk mindenki kezébe, hiszen úgy érzem, hogy az örömhírt megélő emberek élete maga is hír értékű és megosztandó. Az egyházközségnek ezért saját, két havonként megjelenő, újságja lesz, amelyben beszámolunk közösségi életünk főbb eseményeiről, egy-egy kérdést megvizsgálunk egyházunk tanítása fényében, valamint gondolatokat közlünk mindazzal kapcsolatban, ami naponta ér minket. Tervezünk egy sajátos üzenetfalat is. Ha foglalkoztat minket egy-egy téma, írjuk meg vagy kérdezzük meg, és válaszolunk rá az evangélium szellemében. Hirdetni is lehet az újságban, de csak a szeretet jegyében! Lesz egy olyan rovat, hogy ingyen adok, vagy szükségem lenne erre ingyen. Ez erősítheti szolidaritásunkat, ahogy azt Krisztus elénk élte.

Reméljük, hogy mindenki tetszését elnyeri ez a kis lap, s magunkénak fogjuk majd érezni! Legyünk akár mi is munkatársak, s ezzel kapcsolatban keressük a szerkesztőket!

Vedd és olvasd, és légy részese, hogy örömhírré váljék!

Mindenkinek kívánok Istentől megáldott, sok kegyelemben gazdag, Isten szeretetét megéreztettető Krisztus-születést a szívekben! Áldott Karácsonyt!

Kapás Attila plébános

 

Egyházközségünk nevében áldott, békés karácsonyt és egészségben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk Hírfüzérünk valamennyi olvasójának! Az Egyháztanács tagjai

 

A szentmisék rendje kakucsi Szent Kereszt Templomban:

Hétköznaponként csütörtökön, pénteken, szombaton 17 órától,

vasárnapokon 9 órától.

Az ünnepi szentmisék rendje: december 21. vasárnap 9 óra
december 24. szerda este 10 óra
december 25. csütörtök reggel 9 óra
december 26. péntek reggel 9 óra
december 27. szombat este 5 óra
december 28. vasárnap reggel 9 óra
december 31. szerda reggel 9 óra
január 1. csütörtök délután 4 óra


 

 

Adni jó!

 

Lapunkban beszámolunk Egyházközségünk ünnepek előtti karitatív tevékenységeiről:

Idézet a plébániánkra 2008 novemberében érkezett köszönőlevélből „Kedves Hívek! Hálás köszönettel emlékezik meg szemináriumunk elöljárósága és minden növendéke arról az áldozatos szeretetről, amit idén ősszel újra megtapasztaltunk az egyházközségek részéről.

Az – immár hagyománnyá vált – őszi terménygyűjtési akciónk ismét sok hívő testvérünkben jó szándékú meghallgatásra talált…Minden adományt hálásan köszönünk, hiszen mindazt, amit kaptunk, meg kellett volna vásárolni. Köszönettel tartozunk azoknak a testvéreinknek is, akik az üzletben vásárolt alapanyagokkal támogatták a szemináriumot.

Közösségeinkben imáinkkal és – az élő és elhunyt – jótevőkért bemutatott szent misékkel kérjük az Ég Urát, hogy százszorosan fizesse meg minden adakozó jóságát!

Vác,2008. november 9. Dr. Kocsis Imre, a Borromeo Szent Károly Papnevelő Intézet rektora

 

 

Egy jól sikerült akció!

 

Az ősz elején eltervezte az egyházközösség, hogy a hideg beállta előtt ruhagyűjtést kezdeményez. Meghirdettük a templomban az óvodában és az orvosi rendelőben. Kántorunk, Teréz néni eddig is gyűjtötte a ruhákat, de azokat a Szeretet szolgálat tagjai elvitték. Most úgy gondoltuk a faluban is vannak olyan emberek, akik rászorulnak. Kicsit féltünk tőle, hogyan fogadnak majd bennünket a csomagokkal.

Rengeteg ruha gyűlt össze. A hívek zsák számra hozták a használható és néha használhatatlan ruhákat. Miután a plébánia megtelt, megkérdeztük a tanító néniket, óvó néniket, szerintük ki örülne, ha meglepnénk egy adag ruhával? Ki az, aki igazán rászorul?

Nem is gondoltuk, mekkora munkát vettünk a nyakunkba. Egy egész délutánt és estét a ruhák válogatásával szortírozásával töltöttünk. Kb. 15 kakucsi család kapott a ruhákból. Megható volt néhány család hálálkodása és köszönete, amint átvette a csomagot. Nem is gondolnánk milyen jó érzés segíteni azokon, aki ezt jó néven veszik.  A maradékot zsákokba tettük és a Szeretet szolgálat munkatársai a napokban vitték el.

Úgy gondolom nagyon sikeres volt az akció. Tavaszra biztosan megismételjük. Aki szívesen ad használható ruhát, már most gyűjtheti otthon.

Köszönjük a segítségét Bábel Lászlóné Gyöngyi tanító néninek, Balogh Jánosné Marika néninek. A munkát Teréz néni irányította, neki is köszönjük.

Jó magam örülök neki, hogy részt vehettem a munkában.

                                                                                              Spanyielné Elek  Györgyi óvó néni

 

 

 

 

 

Évről évre többen…

Hatvanezerrel emelkedett 2008-ban azok száma, akik a Magyar Katolikus Egyháznak adják személyi jövedelemadójuk 1%-át.

A növekedés Egyházuk életerejét jelzi. Köszönjük!

 

Mielőtt a szentségekről beszélnénk, tisztázni kell, hogy Krisztus és az Egyház /Krisztus teste/ nélkül nem léteznek. Ezért Krisztust Ős-szentségnek, az Egyházat Alap-szentségnek hívjuk.

A szentségek látható jelek, amelyek Isten láthatatlan kegyelmi ajándékát közvetítik nekünk. Számuk: 7. Ez a 12. században rögzült a szempont szerint, hogy Krisztus szavára és cselekedetére visszavezethetőek vissza vagy sem! Eszerint a szentségek a következők sorrendben:

I. A keresztény beavatás szentségei: a keresztség, bérmálás, Oltáriszentség, II. a gyógyulás szentségei: bűnbánat szentsége, betegek kenete, III. életállapotot megszentelő szentségek: egyházi rend, házasság.

 

A keresztség szentsége:

Minden szentség alapja. Jézus parancsa alapján minden embert meg kell keresztelni, aki Krisztushoz akar tartozni és az egyházhoz. A keresztség által Isten gyermekei leszünk, megszabadulunk az áteredő bűntől és az Egyház tagjává válunk. A keresztségben új teremtménnyé leszünk, ahogy Pál apostol tanítja. Jézus is erről beszél Nikodémusnak /Jn 3, 1-21/. Isten pecsétet ad szívünkbe, örökre magához kapcsol minket. A keresztség ezért egyszeri, megismételhetetlen és eltörölhetetlen. A keresztség különböző nevei a keresztény hagyományban: alámerítés, bemerítés, feltámadás szentsége, újjászületés fürdője, ajándék, kegyelem szentsége /bűnöket eltörli/, kenet /fölkent lesz a megkeresztelt/, megvilágosítás, köntös /eltakarja a szégyent/, üdvös fürdő. Ószövetségi előképei: Vízözön /bárkában megmenekültek - – keresztség a bárka/, Teremtés /Isten Lelke lebeg a vizek fölött/, Vörös-tengeren való átkelés /szabadulás/, Jordánon való átkelés /ígéret földje/. Újszövetségben: Keresztelő János keresztsége, Jézus oldalából folyó víz a kereszten.

A keresztséget hívják még hit szentségének, mert élő hitű embert lehet megkeresztelni, a csecsemőért a szülők vállalják a felelősséget! Keresztények egységének a szentsége, hiszen minden keresztényt megkeresztelnek.

A keresztség anyaga a víz. Formája a háromszori leöntés e szavak kíséretében: „XY, én téged megkeresztellek az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Amen.”

Szertartása:

1. A gyermek fogadása, névadás, védőszent választása. 2. Kereszt jelével való megjelölés, megváltás jele. 3. Isten igéjét felolvassuk. 4. Sátán hatalmának megtöréséért szóló ima, keresztelendők olajával való megkenés. 5. A Szentlélek lehívása és a keresztvíz megáldása. 6. Ellentmondás a sátánnak és hitvallás, majd keresztelés háromszori leöntéssel. 7. Krizmával való megkenés /fölkentség/, fehér ruha átadása /Krisztusba öltözöttség/, égő gyertya átadása /hit és kegyelem fénye/. 8. Miatyánk elmondása /Isten gyermekeinek imája/. 9. áldás. 10. Anya megáldása /magyar szokás/.

Keresztelni életveszély esetén mindenkinek szabad, de fontos, hogy az egyház által meghatározott módon és az egyház szándéka szerint, s utána a plébánián be kell jelenteni. Rendes kiszolgáltatója: püspök, pap, diakónus.

Kapás Attila plébános

 

2008. augusztus 20-i ünnepi szentmiséken búcsúztattuk Laczkó Mihály kisegítő lelkészt, aki két éven keresztül szolgált egyházközségünkben. Így utóbb arra voltam kíváncsi, mi jut eszébe a híveknek róla, milyen egy-két szót mondanak neve hallatán.

Íme: nagyon szerettük, közvetlen volt, barátságos ember, szépen prédikált, jó fej volt, mosolygós, meleg szemű, humoros, nevetős, szerettük a történeteit, meghallgatott bennünket, volt az idősekhez is szava, szerette a gyerekeket, értett a nyelvükön… hiányzik.                                                                                                                     Tóthné

 

A kakucsi búcsút követő hétfőn sikeres gyermek és ifjúsági sportnapot szervezett Egyházközségünk, melynek helyszíne az esős idő miatt a tornacsarnok volt. Köszönjük Attila atyának, a segítő felnőtteknek, hogy érdekes programokat szerveztek és velünk játszottak. Külön köszönet azoknak a néniknek, akik főztek ránk ezen a napon.

 

Isten elveszett bárányai
Kérdezz-felelek a szektákról
I. rész
Új hírforrásunkban minden alkalommal szeretnénk bemutatni egy szektát,
 mivel hazánkban és szűkebb környezetünkben is, manapság egyre divatosabb 
lett a szektásodás. Gondolatinkhoz segítséget kapunk egy most megjelenő 
leporelló-sorozatból, melyet a Logosz Munkacsoport tagjai indítanak útra.
 Első alkalommal magáról a szektáról, fajtáiról, a szektákat kiváltó okokról
 írunk.
Mit nevezünk szektának?
Olyan vallási közösséget, amely valamilyen nagy kultúra vallási közösségének
 tanaiból és gyakorlatából származtatja magát, de nem azonosul vele. A szekta 
szó a sequor /követ/ latin szóból származik, melynek jelentése, hogy egyeseket 
félrevezettek, "elkomponáltak" a nyájtól. Valóban, minden szektára jellemző 
az elkülönülés. Lényeges a vezető, a guru, az alapító személye.
Három csoportba soroljuk a szektákat: keresztény, álkeresztény, nem 
keresztény szekták.
Divatos hazai szekták: Jehova tanúi, Mormonok, Moon-szekta, Krisnások, 
Baptisták, Adventisták, Pünkösdisták, a Hit gyülekezete, Metodisták, 
Szcientológia, Sátánizmus,
Spiritizmus, a New Age, a Rózsakeresztesek és a Lélekvándorlás.
Miért terjednek?
Ami a hazai okokat illeti, első helyen áll az előző kor hitellenes és
 egyházellenes kampánya. A legtöbb emberben és különösen a fiatalokban 
megmaradt a történelmi egyházakkal szembeni ellenérzés. Erős bennük a
 vallás iránti igény, de adott esetben ez az új, divatos szekták felé irányul.
 Jobban vágynak a misztikumra, a könnyen emészthető illúziókra.
Mit tehet az egyház?
Meg kell erősítenünk a minden egyes emberre kiterjedő gondoskodást. 
Fontos hitéletünk gazdagítása. Élményt kell nyújtani a liturgikus
 cselekedetekben. Sokat tehetünk a karitatív munkával is.
Mit tehet a család?
A fiatal akkor menekül a szekta karjaiba, ha meglazulnak a családi kapcsolatok. Ezért a szülők legfőbb feladata a kapcsolattartás. Soha ne ítélkezzünk gyermekünk választása fölött, még akkor sem, ha szektásodik. Ne forduljunk el tőle, hagyjuk nyitva az ajtót, hogy bármikor visszatérhessen.
Legközelebbi számunkban a Jehova tanúiról számolunk be.
 Várjuk hozzászólásaikat cikksorozatunkhoz.                                         
 Összeállította: Spanyielné Elek Györgyi